FL 3. MAGT1. Robert A. Dahl1.1 Dahls teoretiske baggrundDahl's teori om magt bør i høj grad opfattes som en antitese til eliteteoretikere og marxister. Hvor disse mente at magten i - og over samfundet er placeret hos én sammenhængende elite/klasse, mener Dahl at magten er fordelt udover hele samfundet (
pluralisme) (om eliteteoretikerne: Frølund(2005),p.28).
Dahls teori er samtidig et opgør med statiske- og abstrakte hypoteser, som ikke lader sig afprøve empirisk. Det er således en vigtig pointe hos Dahl, at magtforhold ændrer sig over tid.
1.2 Dahls magtbegrebMagt er ifølge Dahl adfærdsbaseret og "
vedrører de tilfælde, hvor [person]
A kan få [person]
B til at gøre noget, som B ellers ikke ville have gjort" (Frølund(2005),p.31). Magtudøvelse er direkte og (relativt) målbar (se figur 2 - Frølund(2005),p.31). Det er her væsentligt at påpege at magtrelationer kan involvere forskellige konfliktniveauer afhængigt af de to parters grad af uenighed samt deres kendskab til hinandens reelle intentioner, men essentielt er det altså at begge parter er
aktive - "
A udøver ikke magt, hvis A er passiv" (Frølund(2005),p.32).
En anden central pointe hos Dahl er at magt er et relationelt begreb; "
A's magt kan strengt taget ikke måles uafhængigt af B's reaktioner" (Frølund(2005),p.32).
1.3 EmpiriFor at teste sine pluralistiske hypoteser, iværksætter Dahl en analyse af magtfordelingen i byen New Haven. Undersøgelsen indeholder både kvantitative og kvalitative elementer. Dahl når herigennem frem til at der ikke findes en ensartet overklasse og at magtstrukturerne har ændret sig i løbet af det sidste århundrede (Frølund(2005),p.34).
For at afdække de forskellige aktørers- og gruppers magt udviklede Dahl
beslutningsmetoden. Denne metode består i at undersøge nøglebeslutninger i New Haven over en årrække. Graden af magt måles ved at undersøge, hvor stor en procentdel fremlagte forslag de enkelte aktører har fået gennemført, samt hvor mange forslag det er lykkedes dem at bremse. I begge tilfælde er der altså tale om direkte mobiliserede ressourcer - "
Ressourcer skal bruges, før de får betydning"(Frølund(2005),p.35).
Metoden kan kritiseres på flere måder:
1. Beslutningsmetoden er udelukkende
input-orienteret. Den beskæftiger sig ikke med, hvilke fordelingspolitiske konsekvenser beslutningerne har. Da graden af pluralisme også er afhængig heraf, er det vanskeligt at konkludere noget endeligt herom vha beslutningsmetoden.
2. Gennemførelse af ganske ukontroversielle forslag behandles som magtudøvelse ved at fokusere på procentdel gennemførte forslag.
Dahl burde udelukkende have fokuseret på forslag med højt konfliktniveau (Frølund(2005),p.38).
1.4 Direkte - og indirekte magtMagtformen som beskrives i 1.2 er
direkte magt. Dahl udvikler imidlertid også begrebet
indirekte magt.
Indirekte magt er baseret på "
anticiperede reaktioner", og adskiller sig fra direkte magt ved at magtudøveren er passiv. Det er især vælgere som besidder denne magtform, idet politikerne
anticiperer deres
reaktioner og inddrager dem i deres handlingsovervejelser.
Man kunne tro at det samme var gældende for erhvervslivet, men disse er ifølge Dahl kendetegnet ved en anden type magt;
potentiel magt. Potentiel magt adskiller sig fra indirekte magt ved at det er ressourcer som ikke er mobiliserede, og derfor ikke har indflydelse på andre aktører (Om magtformer - Frølund(2005),p.39-44).
Det er imidlertid vanskeligt at skelne på denne vis, idet passive aktører ikke uden videre kan antages at være uden magt. Man kunne forestille sig at beslutningstagere ville ændre deres forslag af frygt for at erhverslivets potentielle magt bliver mobiliseret og dermed bliver til indirekte, aktuel magt.
1.4 PluralismeI modsætning til eliteteoretikerne mener Dahl ikke at én sammenspist elite har kontrol over beslutningsprocessen og samfundets udformning. Han mener at magten deles af forskellige elitære grupper, som ikke blander sig i hinandens magtområder. Disse eliter kontrolleres af politikerne, som igen kontrolleres af befolkningen. Befolkningen har endvidere fuldt overblik over beslutningsprocessen (komplet information) (se skemaet - Frølund(2005),p.82).
Alle har således adgang til en vis portion politiske ressourcer omend eliter også hos Dahl sidder inde med størsteparten. Samtidig findes her en kritik af det marxistiske fokus på økonomiske ressourcer som eneste mål for politisk status, idet Dahl mener, at der findes flere forskellige typer politiske ressourcer(Frølund(2005),p.45).
Med basis i New Haven-undersøgelsen finder Dahl at kravet om at specialisere sig for at få magt (skolelærere ved mest om uddannelsespolitik osv.) skaber den fragmenterede elitestruktur, som kendetegner pluralismen.
Dahls pluralisme kan kritiseres på flere punkter:
1. Det antages at vælgerne har komplet information.
2. Det antages at politikere har interesse og mod til at sætte sig op mod IO'er.
3. Magtens specialisering kan underminere pluralismen ved at afskære borgere mulighed for at blande sig i debatten, da den specialiserede viden som kræves ikke er så lettilgængelig.
2. Bachrach & Baratz2.1 B&B's teoretiske baggrundB&B's magtteori er dels en kritik af Dahl, dels en viderebygning heraf og dels et eliteteoretisk modsvar hertil.
Det er en kritik i og med B&B anser Dahls beslutningsmetode for værende mangelfuld eftersom den ikke måler den
skjulte magt i samfundet. Videreførelsen består i, at B&B beholder Dahls adfærdsorienterede magtdefinition, men tilføjer den et "
andet (skjult) ansigt". Den synlige magt bliver således ikke ignoreret af B&B. De mener blot ikke at denne anskuelsesvinkel er dækkende. Årsagen til at Dahl ikke finder basis for de eliteteoretiske antagelser om elitedominans er ifølge B&B at han ikke måler de skjulte magtprocesser i samfundet.
2.2 EmpiriB&B tager udgangspunkt i et studie af byen Baltimore. Her finder de, at byens store gruppe af afro-amerikanere i høj grad er sat udenfor indflydelse. Det var her tydeligt at, omend forskellige elitære grupper ikke var enige om alt, så var der nogle helt centrale ting som de alle var enige om; nemlig at deres egen indflydelse skulle bevares på bekostning af afro-amerikanernes -.
Dette udmønter sig i at visse sager holdes væk fra beslutningsarenaen og dermed bliver til
ikke-beslutninger.
2.3 Direkte - og indirekte ikke-beslutningerB&B er som sagt enige med Dahl i at magt "
knytter sig til personers forsøg på at kontrollere andre" (Frølund(2005),p.59). De mener også at personen, "
som bliver udsat for magt skal være klar over, at vedkommendes interesser bliver tilsidesat" (Frølund(2005),p.60).
Men hvor Dahl havde fokus på selve beslutningerne, stiller B&B spørgsmålstegn ved
hvilke beslutninger der overhovedet når beslutningsarenaen (se figur 5 - (Frølund(2005),p.62) - eller nærmere hvilke beslutninger der
ikke når beslutningsarenaen. Beslutninger kan udelukkes på to måder (Frølund(2005),p.61-65). :
1. Direkte: at en eller flere magthavere bevidst tilsidesætter visse krav og sager.
2. Indirekte: at visse krav eller kritiske alternativer ikke bliver fremsat pga frygt for sanktioner fra en ekstern - eller intern aktør.
Herudover kan ikke-beslutninger enten være insititutionaliserede eller ej.
Institutionaliserede ikke-beslutninger er indbyggede i samfundets struktur eller - normer, og magtudøvere er i dette tilfælde ikke nødvendigvis klar over (eller kun delvist klar over) at de udøver magt(Frølund(2005),p.65). .
2.4 Magt og andre kontrolformerFor at præcisere deres magtopfattelse sammenligner B&B magt med en række andre typer af kontrol (se figur 6 - Frølund(2005),p.66).
Magt bliver her fremstillet som baseret på en konflikt, hvor den ene part via
potentielle sanktioner får den anden part til at føje sig. Rammen herfor skal være en rationel kommunikation, hvilket indbefatter at den undertrykte part skal være bevidst om at den får sine interesser tilsidesat (mere om de forskellige kontrolformer - Frølund(2005),p.66-68).
2.5 Ikke-beslutningers indflydelse på samfundetNår Dahl hverken fokuserer på den skjulte magt eller på policy outcomes er han ikke opmærksom på "[at]
der kan være tale om, at eliten systematisk udelukker oppositionelle gruppers interesser og derfor opretholder en tilstand, som vedvarende tilgodeser eliten på oppositionens bekostning" (Frølund(2005),p.70).
Elitens skjulte magt over ikke-beslutningerne kan altså medføre store demokratiske mangler.
Et empirisk eksempel herpå er Farum-sagen, hvor Venstre og Brixtofte som den politiske elite bliver "
stærk, [da]
den formår at kontrollere oppositionens manøvremuligheder" (Frølund(2005),p.80).
2.6 Metodiske overvejelserI sin analyse af beslutninger i New Haven anvendte Dahl nogle helt centrale "nøgle"-beslutninger fra en vis periode. B&B er imidlertid yderst skeptiske overfor den måde disse beslutninger er udvalgt. Dahls kriterier var i høj grad "majoritetsbaserede" idet de fokuserer på beslutningers kvantitative omfang. På denne måde kan man imidlertid ikke se om et mindretal konsekvent bliver negligeret.
Key issues er istedet sager hvor en given samfundsmæssig ressourcefordeling søges ændret gennem indgreb "
som truer med at påføre en gruppe eller en koalition et nettotab" (Frølund(2005),p.75).
Store dele af B&Bs kritik vedrører mangler i Dahl metodiske fremgangsmåde. Især fokuserer de på manglerne i beslutningsmetoden, hvor ikke-beslutningernes rolle overses (både i deres direkte - og indirekte form).
2.7 KritikDet primære teoretiske problem ved B&Bs fremgangsmåde er deres krav om at magten skal være erkendt af den som bliver udsat for magtudøvelse, og at konflikten dermed må være synlig. Den magtudøvelse som eliten forsøger at skjule (ikke-beslutningerne) er altså kendt af dem det går udover. Hele magtens skjulte natur er således ikke skjult for dem det går udover, hvorfor elitens camoufleringsforsøg virker en anelse tåbelige (Frølund(2005),p.83).
Herudover kan deres kritik af Dahls beslutningsmetode benyttes til en videreudvikling af denne, hvor beslutninger vægtes efter vigtighed (økonomi er selvfølgelig meget vigtigere end kultur fx) (Frølund(2005),p.85).
3. Lukes (og hans lille stik-i-rend dreng, Gaventa)3.1 Magtens tredje ansigtLukes tager udgangspunkt i B&Bs magtteori, men mener ikke at den er fuldendt. Lukes mener i modsætning til B&B ikke at synlig konflikt er nødvendig for at der kan være tale om magtudøvelse. Det er altså ikke nødvendigt at de som er underlagt magtudøvelse, er klar herover. Eliten kan således skjult konflikten gennem "
en bevidst konstrueret konsensus" (Frølund(2005),p.89). Lukes bruger begrebet
latente konflikter om sådanne situationer.
3.2 EmpiriGaventa forsøger i en undersøgelse fra 1980 af anvende Lukes' teori empirisk. Undersøgelsen gælder en mindre by, hvis primære industri i er en kulmine. Holdningen i byen er at kulminen er byens levegrundlag og derfor går man langt for at behage kulmineejerne, som får diverse erhversmæssige - og skattemæssige fordele. Ydermere arbejder kulminearbejderne til meget lav løn, bor usselt osv.
Det helt centrale i undersøgelsen er dog, at denne situation ikke giver anledning til
synlig konflikt.Byens indbyggere er manipuleret af den politiske - og økonomiske elite (som nyder godt af kulminen) til at mene at situationen er i deres egen interesse.
3.3 Reale interesserLukes skelner mellem de umiddebare, synlige interesser og nogle hypotetiske
reale interesser. Disse reale interesser betegner de "
behov og holdninger, individet ville have haft, hvis det ikke blev udsat for magtudøvelse" (Frølund(2005),p.90).
Det er således de reale interesser som undertrykkes i Gaventa-undersøgelsens tilfælde - interesser i eksempelvis ordentlige arbejds- og boligforhold - som bevidst holdes nede for at skjule konflikten.
Lukes definerer magt som "
en kontrolform der vedrører de tilfælde, hvor A udsætter B for en påvirkning, som strider imod B's reale interesser" (Frølund(2005),p.93). De reale interesser kommer således bedst til udtryk i omgivelser som er blottet for tvang, og hvor der er adgang til korrekt viden og alternativ information (Frølund(2005),p.92-93).
3.4 ManipulationFor at kunne hindre B i at opdage sine reale interesser benytter A sig af
bevidsthedsmanipulation. Gennem forskellige midler søger A at skabe holdninger hos B som usynliggør konflikten imellem de to parter vedrørende den nuværende situation.
3.5 Det tredje ansigts udfordringer for demokratietEt middel til at øge folks mulighed for at forfølge og forstå deres reale interesser er ved at give dem adgang til demokratiske kanaler, hvor de kan finde alternative holdninger og fremme egne synspunkter (Frølund(2005),p.97).
Magtudøvere er ansvarlige for de interesser de tilsidesætter. Det er vigtigt hos Lukes at man er "
i stand til at udpege, hvem der er skyld i, at demokratiet ikke fungerer ideelt" (Frølund(2005),p.98). Er der nogle som bevidst forhindrer andres reale interesser i at komme til udtryk gennem manipulation, bør disse også stilles til ansvar herfor.
Lukes teori indeholder også visse strukturelle
magtovervejelser. Det kunne tænkes at visse institutionelle arrangementer er indrettet således, at de bringer fordele til A og ulemper til B, og dermed øger eller ligefrem skaber magtforholdet. Det er imidlertid at anvende Lukes' krav om at magt og ansvar skal følges ad på institutioner.
Andre
kritikpunkter kunne bestå i, at utopien om reale interesser i mange sammenhænge er svær at anvende pga stor afstand til virkeligheden. Generelt er Lukes' magtbegreb yderst vanskeligt at måle empirisk pga det meget ikke-empiriske begreb om reale interesser.
Litteratur:Frølund Thomsen, Jens Peter (2005) Magt - en introduktion, 1. udg., Hans Reitzels Forlag.
H3 Magt og demokratiEfterlønsreformenTeksten af Larsen & Goul Andersen beskæftiger sig med efterlønsreformen i 1998. En reform som blev konstrueret af Socialdemokraterne på trods af et valgløfte om ikke at ville ændre på efterlønnen.
I teksten skitseres efterlønnens historie; dens fødsels- og udviklingsårsager.
I 1998 er efterlønnen vokset langt udover dens oprindelige tanke, og er blevet en væsentlig post på de offentlige budgetter. Der var derfor tilskyndelse til at forringe efterlønnen, hvilket S dog garanterer ikke at gøre pga manglende folkelig opbakning.
Dog kommer der nye tal på bordet få måneder efter S har vundet regeringsmagten, som viser at efterlønnen er blevet endnu mere omkostningsfuld.
Magtstrukturer i beslutningsprocessenEt flertal i den politiske - og økonomiske elite var
for nedskæringer i efterlønnen. Efter de nye tal og offentlige udtalelser fra diverse økonomiske eksperter vælger S at forringe efterlønnen. Det interessante er måden hvorpå beslutningen bliver truffet. En yderst fåtallig kreds af toppolitikere er involveret i udformningen af forslaget - alt sker for lukkede døre.
Alt i alt er teksten et eksempel på en elitær top-down beslutningsproces, hvorfra befolkningen, medierne og interesseorganisationer udelukkes.
Trods S's kendskab til vælgernes holdninger og det sandsynlige fald i stemmeantal (deres anticiperede reaktioner) valgte de således at trodse disse. S antog muligvis at vælgerne ved næste valg ville have glemt sagen helt eller delvist.
Det efterfølgende valg blev som bekendt vundet på troværdigheds-strategi af
Anders Fogh Rundstykke (link), hvilket kan opfattes som en modreaktion (og måske enden på) valgflæsk!
HURRA FOR ANDERS FOGH!!!